Hyperfokalpunkt
Hur ofta tänker du på din hyperfokalpunkt? Alltså den punkt du ska fokusera på för att få oändligt skärpedjup med en viss brännvidd och bländare? Inte så ofta kanske? Låt mig förklara…

Avståndet till fokuspunkten (tillsammans med brännvidd, bländarens storlek och sensorns storlek) styr bildens skärpedjup. Exempelvis, om man fotograferar med en brännvidd på 17mm och f/11 får man oändligt skärpedjup med fokuspunkten så nära som 0,91 meter. Fokuserar du närmare är skärpedjupet inte längre oändligt. Med brännvidden 24mm och f/11 fördubblas nästan avståndet och det krävs då att man fokuserar på 1,81 meter för att få oändligt skärpedjup. (På crop-sensorer (x1,6) blir det 1,38 meter respektive 2,76 meter.)

Men varför är då detta så intressant?
Jo, eftersom objektiv oftast presterar som bäst (är skarpast) mellan f/5,6 och f/11 bör man undvika att använda en onödigt liten bländare då man vill uppnå oändligt skärpedjup. Speciellt viktigt är det vid landskapsbilder då kanterna och hörnen av bilden tenderar att bli suddiga på mycket små bländare. Det drar ner bildens ”wow-känsla” om inte förgrunden är sjukt skarp. Ibland kan man lockas till det för att få längre slutartider, men då är det bättre att använda ett gråfilter eller vänta tills ljuset blir svagare.

Många av oss fotograferar landskap med onödigt små bländare, vilket ju faktiskt innebär en försämring av bildkvaliteten. Att ställa in f/16 eller f/22 kan kännas naturligt, men är alltså inte speciellt bra att göra. Och detta syns ofta i bildens hörn! Faktum är att om man känner till sin hyperfokalpunkt kan man ta skarpare bilder! Ska man ha med sig måttband ut när man fotograferar alltså? Nej, det tycker jag inte! Men visst är det bra om man kan hamna så rätt som möjligt så att man slipper onödigt suddiga förgrunder?

Det finns mycket mer att berätta om hyperfokalpunkten och skärpedjup, men detta var i alla fall grunderna!

Hyperfokalpunkt i mobilen
Tanka gärna hem en app där du kan beräkna din hyperfokalpunkt för de brännvidder, kamerahus och bländarvärden som du vill använda. Ofta får man upp ett antal om man söker på ”dof” (depth of field) i App Store eller Google Play.

Fler saker påverkar skärpan
Givetvis finns det fler saker som påverkar skärpa, exempelvis optikens generella kvalitet, om kameran står på stativ, om man använder fjärrutlösare och spegeluppfällning etc. Men det får kanske komma i framtida inlägg!

Kreativitet viktigast!
Det är även viktigt att påpeka att teknik alltid är underställt kreativitet. Det kanske är därför foto är så roligt för många – blandningen gör att alla kan känna sig roade av en kamera. Det finns givetvis fotografer som går igång på tekniskt perfekta bilder. Sedan finns det dem som ”slarvar” med det tekniska men tar fantastiska bilder. Min erfarenhet säger att de som är ointresserade av tekniken ofta tar mer kreativa bilder. Så hur kan det vara fel? Det fina är att man får göra precis hur man vill. Men visst kan det vara bra med lite ny kunskap då och då? Samtidigt är viktigt att man inte lyssnar för mycket på teknikpoliserna. Det viktigaste är att man själv är nöjd med sina bilder!