Ok, det är dags att ventilera lite angående Terje Hellesö…

Terje har varit en av mina källor till inspiration i många år och jag blir uppriktigt ledsen och förbannad över hans agerande. Jag trodde inte för en sekund att Terje höll på med montage då jag först hörde nyheten, men när sanningen kom fram blev jag helt chockad. Droppen var då han fick behålla sitt pris ”Årets Naturfotograf 2010”. Det fick mig verkligen att reagera. Visst, Terje är en otrolig fotograf, det kan man inte komma ifrån, men att han skulle få behålla detta pris är ungefär som att inte dra tillbaka en guldmedalj från en friidrottare som i efterhand åkt fast i dopningskontrollen.

Det som gör mig riktigt irriterad är hur Terje alltid talat så varmt om äkta naturfotografering. Hans bilder skulle ha publicerats i Naturfotografernas nya bok ”Vår sanna natur” och det var väl tur att detta uppdagades innan tryck, för det känns ju verkligen som om det hade varit årets största blåsning. Vår sanna natur, känn på den titeln! Att Naturvårdsverket låtit Terje behålla sitt pris är fel. Att /N tagit bort hans bilder ur boken och att Mats Andersson plockat bort hans bilder ur den kommande boken ”John Bauers skogar” är därmot helt rätt.

Jag tycker på många sätt att fotografer får göra som de vill med sina bilder, men det skall finnas information om montage så att betraktaren själv kan avgöra bildens kvalitet genom sina egna ögon och värderingar. Det som stör mig något så vansinnigt är hur Terje alltid varit emot detta samt hur han har tjänat stora pengar på sina böcker och dyra kurser som människor som du och jag har köpt. Detta har vi gjort just på grund av vår respekt för hans syn på äkta och orörd natur! Att sedan publicera montage utan att berätta om detta och dessutom stjäla element ur andras bilder är ett snedsteg som inte ens går att beskriva med ord.

Jag hoppas Terje kämpar med att få tillbaka sitt goda rykte genom att publicera alla montage på ett ärligt så sätt, för trots mina håra ord så är faktiskt Terje Hellesö fortfarande är en fantastisk fotograf.