Introduktion
Fotografi kommer från grekiskan och betyder ”att måla med ljus”, vilket är precis vad du gör när du fotograferar och vad du kommer lära dig att bli bättre på om du hänger med i denna kurs. Jag kommer att börja med det kameratekniska (tråkigt men nödvändigt) och gå vidare in på de kreativa bitarna så som komposition, ljus och andra saker du kan tänka på för att ta steget mot att bli en bättre fotograf och ta bättre bilder.

Kursen utgår från att du har en digital systemkamera, men även du som använder en annan typ av kamera kommer att kunna lära dig en hel del, speciellt lite senare i kursen. Mitt mål är att försöka få ut minst en ny kursdel varje vecka. Kommentera gärna delarna eller ställ frågor direkt i bloggen.

Då kör vi igång!

Fotografi har inte förändrats på nästan 200 år
Photography has not changed since it’s origin except in its technical aspects, which for me are not important.”

Citatet kommer från en av tidernas största fotografer Henri Cartier-Bresson. Lägg det gärna på minnet, för i dagens tekniska och hypade prylsamhälle är det lätt att tro att den dyraste och mest avancerade kameran även tar de bästa bilderna. Faktum är att kameror och fotografering faktiskt inte har förändrats speciellt mycket alls sedan 1827 då Joseph Niepce tog världens första fotografi.

Världens första fotografi

Världens första fotografi

Nu måste jag väl ändå vara galen, tänker du kanske nu? Visst, dagens kameror har fått massor av fler knappar, spakar, rutor, displayer, kontakter, rattar och funktioner, men den teknik som faktiskt behövs för att fotografera har egentligen inte ändrats alls. Faktum är att den kamerateknik som du lär dig i denna kurs, hade du lika gärna kunnat lära dig av Joseph Niepce då han levde.

Kamerans nödvändiga funktioner
Genom historien har det funnits många olika typer av kameror och det finns många fler skillnader än likheter. Det finns dock tre nödvändiga likheter som kan hittas hos alla kameror, och det är dessa likheter vi skall börja att titta på:

– Kamerahuset
– Bländaren
– Slutaren

Förutom att man även behöver en ljuskänslig yta som fångar upp ljuset, exempelvis en sensor eller en film, så är alla andra funktioner på dagens kameror egentligen onödiga och finns bara där för att förenkla användningen av kameran och i viss mån även förbättra bildernas kvalitet.

Kamerahuset
Kamerahuset är en ljustät låda och dess huvudsakliga uppgift är just att skydda sensorn från ljus. Insläppet av ljus vill du nämligen själv styra genom de inställningarna du gör innan du tar en bild. Sensorn är den ljuskänslig platta som sitter längst bak i kamerahuset och som skapar en bild av det ljus som du släpper in i kameran genom objektivet.

Bländaren
Bländaren är ett justerbart ”hål” i kamerans objektiv. Du kan ställa in hur stor du vill att bländaren skall vara och därmed även påverka hur mycket ljus som träffar sensorn. Ju större bländare du använder, ju mer ljus kommer att träffa sensorn, men olika bländarstorlekar påverkar även bilden på andra sätt.

Slutaren
Slutaren är en ”dörr” som öppnar sig och släpper in ljus till filmen. Du kan ställa in hur länge du vill att slutaren skall vara öppen och därmed även påverka hur mycket ljus som träffar sensorn. Ju längre tid du har slutaren öppen, ju mer ljus kommer att träffa sensorn, men även slutaren påverkar bilden på olika sätt.

Nästa lektion
Bländaren och slutaren är grundläggande kunskap inom kamerateknik och något du måste lära dig för att kontrollera ditt bildresultat. Jag kommer ge dem en lektion var och nästa gång börjar vi med bländaren. Hoppas du hänger med!

Ställ frågor och kommentera!
Ställ gärna frågor om detta avsnitt genom kommentarsfunktionen i bloggen nedan så får du garanterat svar inom kort!