Bland våra fötter finns en magisk värld. Visste du det? Det är helt sjukt egentligen. Det är bara att koppla på makroobjektivet, lägga sig ner och börja fota. Det är som att vara upptäcktsresande, fast i miniatyr. Här är en bild från dagen vid Hornborgasjön. Då ljuset på dagen var för hårt för att fotografera fåglar åkte vi till Varnhems klosterkyrka. Där på den gamla ruinen fanns dessa små växter som fungerade utmärkt att fotografera i lite hårdare ljus. Klicka gärna för att se bilden i större format.

_04B5298

Jag hade en idé om att göra något annorlunda i studion och visste att Elin var tillräckligt galen för projektet. Tanken var att skapa en bild som påminde om en karikatyr genom att fotografera och efterbehandla på ett speciellt sätt. Jag vet inte om vi hamnade exakt rätt (det får betraktaren avgöra) men visst blev det lite annorlunda i alla fall?

Elin - Foto: Viktor Sundberg

I lördags var det uppstigning 03:00 för att kunna uppleva soluppgången vid Hornborgasjön. Och vilken morgon det blev! Sjön stod i brand – först i lila, sedan orange, rött och gult. Man trodde knappt att det är sant och det var verkligen en naturupplevelse utöver det vanliga.

På dagen då ljuset var för hårt för att fotografera tranor letade vi huggorm. Och visst hittade vi också en! Vi hade med en professionell herpetolog som kunde snoka fram de där. Jag trodde inte mina ögon när han faktiskt hittade en! Efter en stund lät vi den kräla in under kameran för en liten vilopaus. Ska du själv fotografera huggorm, tänk på att de rör sig fortare än man kan tro –  det är ingen lek att bli biten!

Jag kan verkligen rekommendera ett besök till sjön. Visst är det en turistattraktion och husbilarna står tätt vid Trandansen. Men åk tidigt! Då är det inte så mycket folk. Dessutom kan du få uppleva en fantastisk soluppgång. Även Fågeludden på den nordöstra sidan an sjön är värt ett besök!

Här är mina bästa bilder från årets besök.

Följa John är en populär lek vid Hornborgasjön.

Följa John - Foto: Viktor Sundberg

Trana fotograferad i gårdagens soluppgång över Hornborgasjön. Fler tranor kommer inom kort! :)

Trana i soluppgång - Foto: Viktor Sundberg

Idag fick vi Göteborgare uppleva ett fantastiskt skymningsljus. På en grodletartur tillsammans med familjen och goda vänner flög en flock starar förbi precis mot den rosa himlen. Otroligt att de inte flyger på varandra! Tidigare på kvällen en kanadagås mig det onda ögat fastän jag ligger ner och fotograferar med 840 mm. Det var en känslig gås minsann! Grodor hittade vi inga.

Igår var det tranor, idag detta! Att kunna växla mellan natur och människor är otroligt roligt eftersom det är så annorlunda! Här är PT-Daniel med lite höga hopp. Tycker han ser oförskämt avslappnad ut med tanke på att han är en meter ovanför golvet! ;)

Fitnessfoto av PT-Daniel - Foto: Viktor Sundberg

I morse gick jag upp vid 03:30 för att åka och fånga de första solstrålarna som träffar vattnet i Hornborgasjön. Här är resultatet. Var det värt den tidiga uppstigningen? Det får ni avgöra, men jag tycker nog det! Klicka på bilden för att se den i större format.

_04B3429

På grund av skogsbruket har gammelskogen minskat kraftigt under 1900-talet. I södra Sverige är mindre än två procent av skogen numera ”gammal” och snart finns den bara kvar i reservat. Tråkigt tycker jag! Men visst är den vacker, trots sina naturliga inslag av död och förruttnelse?

_04B3209

Här kommer fler bilder från Cecilies och Oskars bröllop. Visst är de snygga? Fotografering samt vigsel hölls på Stora Holms Säteri, en grymt fin plats för bröllop och där jag även har fotat tidigare. Det regnade mestadels, men mellan skurarna kunde vi springa ut  och få en hyfsat bra mix av ute- och innebilder. Här är ett litet urval från bildskörden.