”A good photograph is knowing where to stand.”
– Ansel Adams

Nu bör du kunna din kamerateknik perfekt och det är då dags att gå vidare till det mer abstrakta inom fotograferingen. Innan vi börjar med kompositionsregler i nästa kursdel tänkte jag först prata lite om motiv och hur du kan fundera för att börja förmedla känslor och budskap med dina bilder, alltså hur du skapar bilder som väcker intresse. Förhoppningsvis kan detta utveckla ditt fotografiska tänkande på sikt.

Hitta dina motiv
Motiv finns överallt och då menar jag verkligen överallt! En känd fotograf har en gång sagt att han skulle kunna ta massor av bra bilder ensam i en hiss. Det han menar är att det inte nödvändigtvis är ett perfekt motiv som skapar en perfekt bild, utan istället vad du som fotograf kan göra med de motiv som dyker upp, vare sig de är bra eller dåliga.

Ett motiv kan vara allt från en person eller ett landskap till mer abstrakta saker så som en reflektion eller en form eller detalj i något större. Med tiden kommer du upptäcka vilken typ av motiv du dras till och kanske kommer du nischa dig som en fotograf inom ett speciellt område, så som natur, bröllop eller varför inte vattendroppar eller husfasader?

Givetvis skall du leta efter dina motiv, men var inte rädd för att fotografera allt möjligt som du hittar. Se det som en utmaning att skapa en bra bild från ett motiv  som du nödvändigtvis inte trodde på från början.

Fotografera känslor, inte saker
Även om du i princip kan göra vad som helst till ett motiv så skall du inte fotografera motivet bara för att det finns tillgängligt. Ditt motiv blir då ett meningslöst objekt i din bild och ditt fotograferande blir statiskt och tråkigt. En anka blir en anka och en bil blir en bil, men bilden säger inte mycket mer än så och det enda du egentligen har åstadkommit är en ren dokumentation.

Oftast kanske en nybörjare blir glad över att över huvud taget hitta ett motiv, men sen läggs ingen tankekraft på hur eller varför motivet fotograferas. Själva motivjagandet visar sig bli den dominerande processen i fotograferandet, bilderna saknar känslor och budskap och du står stilla i din utveckling.

Vilket motiv du än väljer att fotografera så måste du sluta att tänka på motivet som ett fysiskt objekt och istället fundera på vad du kan förmedla för känsla genom objektet. Med känslor menar jag inte nödvändigtvis något konkret som som rädsla, glädje eller harmoni, det kan vara mycket mer subtilt än så. Det kan handla om en ren känsla, men du kan även förmedla en känsla som du själv hade vid fotoögonblicket eller ett budskap. Kanske vill du få betraktaren att fundera på historien bakom bilden, även om du själv inte känner till den. En del av detta kan du bestämma i förväg, men en hel del upptäcker du givetvis inte förrän du själv tittar på bilden och den känslan du får då behöver egentligen inte alls bli den samma som andra betraktare upplever.

Målet är att ta bilder som väcker något slags intresse och det är upp till dig att fundera på vad det är du vill skapa för bildspråk med dina bilder. Skillnaden mellan en nybörjare och en som lärt sig mer om fotografering är just skickligheten i att förmedla känslor och budskap i sina bilder.

För att bli en duktig fotograf måste du sluta fotografera saker bara för att de finns där. Det är bättre att du fotograferar berättande bilder med vardagliga motiv än att du ägnar all din tid åt att hitta ovanliga motiv bara för sakens skull, dina bilder blir inte automatiskt bra för det.

Vad säger denna bild dig?

Vad säger denna bild dig?

Exempel på hur du kan tänka:

  • Istället för att fotografera en parkbänk, förmedla känslan av ensamhet med hjälp av bänken.
  • Istället för att fotografera din kompis, fokusera på att fånga hans främsta egenskap.
  • Istället för att fotografera ett landskap, försök fånga känslan du hade då du befann dig på platsen.
  • Istället för att fotografera en rostig traktor, fånga känslan av övergivenhet med hjälp av traktorn.
  • Istället för att fotografera ett bröllopspar, förmedla deras kärlek till varandra.

Givetvis är bänken, kompisen, landskapet, traktorn eller bröllopsparet nödvändiga för din bild, men fokusera på känslan i första hand. Ifall du börjar med denna typen av ”tvärtomtänk” så kommer du se att dina bilder berättar mer och blir bättre. Din fotograferingen kommer få en större mening och bli en utmaning för dig på ett helt nytt sätt. Du kommer att ta steget från en sakletare till en känsloförmedlare.

Ett motiv är många bilder
Helt plötsligt händer det, du hittar ditt motiv! Det är nu fotograferandet börjar och det är dags att tänka till. Oftast räcker det inte med en snabb titt genom sökaren och en ”snapshot”, det finns nämligen många variabler som gör en bild bra. Inramningen, perspektivet, bakgrunden, förgrunden, ljuset, skuggorna, kompositionen och vinkeln, ja allt måste vara rätt.

Ditt motiv kanske är grannen Gunnar som vattnar blommorna, eller en gammal traktor som ligger rostig i skogen, vem vet? Istället för att bara ta en bild för att bevisa att du uppenbarligen har upplevt situationen skall du nu börja fundera på vad du vill och kan åstadkomma med ditt motiv. Vad är du ute efter egentligen och varför tar du bilden?

Fundera på följande saker nästa gång du hittar ett motiv:

  • Studera motivet, dess former och struktur.
  • Försök att hitta detaljer som är värda att lyfta fram, kanske har traktorn en blomma som växer upp genom ratten, eller kanske har Gunnar en snusdosa i fickan som skulle vara värd att lyfta fram för att visa hans personlighet?
  • Finns det några konstraster som du vill förstärka, exempelvis mellan hårt och mjukt, ljust och mörkt, struktur och strukturlöst, randigt och rutigt etc? Att kunna förstärka kontraster mellan olika objekt i bilden skapar ett kraftfullt bildspråk.
  • Ta god tid på dig, gå runt objektet och studera det om det finns möjlighet.
  • Hur faller ljuset? Står du i rätt vinkel? Vad vill du belysa? Fundera på hur ljuset ändras när du rör dig till olika vinklar.
  • Kan du använda skuggorna på något sätt för att få fram en känsla?
  • Skall du fotografera motivet underifrån eller ovanifrån?
  • Hur stort skärpedjup bör du använda? Vilken bländare skall du ställa in?
  • Fundera på vilket objektiv som bör användas, möjligtvis för att förvränga motivet.
  • Är du ute efter att skapa harmoni eller någon annan känsla?
  • Skall bilden tas stående eller liggande? Stående bilder kan ofta bli djupare och mer spännande.
  • Leta efter olika objekt i bilden och fundera på hur de hänger samman.
  • Fundera på hur objektet kan delas upp så att hela bildytan utnyttjas.
  • Glöm inte bakgrunden och hur motivet passar in i omgivningen. Kanske är förgrunden viktigare än bakgrunden?

Oj, vad mycket att tänka på? Visst, men för en van fotograf är detta självklarheter. Precis som en musiker förmedlar känslor så kan en duktig fotograf förmedla känslor och budskap genom sina bilder. Med tiden kommer detta förmodligen bli huvudanledningen till varför du fotograferar.

Viktors tips: När du väl hittar ett bra motiv, ta många bilder i olika vinklar. Fotografera hellre några motiv på många olika sätt än att ta enstaka ”snapshots” på många olika saker.

Då du tycker att du har hittat det bästa sättet och vinkeln att fotografera på så ta ändå god tid på dig att finjustera bildens komposition genom att se genom sökaren och sakta röra kameran i sid- och höjdled.

Tänk på att försöka gå ifrån vanan att ta alla bilder från ögonhöjd. Du bör i alla fall prova andra vinklar. Det kommer radikalt att förhöja känslan i många av dina bilder.

Uppgift: Hitta ett intressant motiv och skapa en bildserie på tre bilder ur olika vinklar. Låtsas att du jobbar åt en tidning och gör ett reportage. Ta många bilder, men välj ut tre som är väldigt olika varandra och som du tror gör att betraktaren får en så bra helhetsbild av motivet som möjligt.

Nästa lektion
Nästa lektion börjar vi med kompositionsregler, bland annat det gyllene snittet.

Länka gärna
Känner du någon fotointresserad får du gärna länka till min sida på Facebook. Du kan även länka direkt till bloggen.