You don’t take a photograph, you make it.”
– Ansel Adams

ISO-tal
Jag blir lätt lite nostalgisk nu när jag skall snacka ISO. På filmens och fotokemikaliernas tid vad det nämligen en källa till mycket experimenterande under själva fotograferandet, men fram för allt i mörkrummet. Det är ju sånt som jag egentligen inte behöver (eller borde) prata om längre, vilket kan vara lite tråkigt kan jag tycka. Är du sugen på analog fotografering, DX-koder, filmpressning och  framkallningstabeller så får du försöka hitta andra källor till information eftersom jag inte kommer att ta upp det i denna kurs. Samtidigt är det ganska skönt att slippa det där sölandet och dessutom är det ju mycket billigare att fotografera idag och du får se dina bilder direkt, vilket ju är enorma fördelar.

Vad är ISO-tal?
ISO-talet är ett värde du kan ställa in på din kamera för att bestämma hur känslig du vill att din sensor skall vara för det ljus som träffar den. Ett högre ISO-tal gör sensorn mer ljuskänslig och ett lägre ISO-tal gör sensorn mindre ljuskänslig.

ISO-tal löper vanligtvis från 50-1600 i följande steg:

50 – 100 – 200 – 400 – 800 1600

Varje steg i riktning från vänster till höger gör att din sensor blir dubbelt så känslig för ljuset som steget innan. Det förekommer även att en del kameror kan nå ännu högre ISO-tal så som 3200, 6400 och även 12000.

För att ta reda på hur du ställer in ISO-talet på din kamera så måste du kanske läsa din manual. På vissa kameror är det inte lika lättåtkomligt som att ställa in bländarvärden och slutartider.

När skall jag använda olika ISO-tal?
Normalt kan man säga att högre ISO-tal används när du fotograferar i mörka miljöer, exempelvis inomhus eller på kvällen. I dessa fall kan du behöva göra din sensor med ljuskänslig för att kunna exponera rätt.

ISO styr bländare och slutare
I förra lektionen fick du ju lära dig att en förändring av ditt bländarvärde måste kompenseras med en ändrad slutartid och tvärtom. Jag är hemskt ledsen, men jag måste tyvärr krångla till det ännu mera, det är nämligen så att även ISO-talet påverkar ditt bländarvärde och/eller din slutartid.

Här är ett exempel:

Du skall fotografera inomhus och du har ställt in din kamera på bländare 2,8 och en slutartid på 1/125 sekund. Din kamera är inställd på ISO 100, men när du fotograferar upplever du att motivet blir suddigt eftersom det hela tiden rör sig. Din slutartid är alltså inte tillräckligt snabb för att frysa motivet. Du behöver en snabbare slutartid men eftersom bländarens storlek redan är ställd på den största storleken som ditt objektiv klarar av så kan du inte förändra slutartiden genom en justering av bländarvärdet.

Du har alltså försatt dig i en ljussituation där du faktiskt inte kan fånga ditt motiv på bild så att det blir skarpt. Du har dock ett alternativ kvar att utförska. Du kan nämligen öka ljuskänsligheten genom att ändra ditt ISO-tal. Snabbt och lätt så ställer du in ISO 400 (2 steg) och kompenserar denna ökade ljuskänslighet med att ställa in din slutare två steg snabbare, alltså 1/500. Resultatet blir att du får en skarp (och rätt exponerad) bild på ditt rörliga motiv!

Det finns givetvis en otrolig mängd olika situationer där du kan behöva öka eller minska ditt ISO-tal, ibland kan det exempelvis vara för ljust för att få fram den effekt du vill ha eller för att ens kunna exponera rätt, då måste du kanske sänka ditt ISO-tal.

Nackdelen med höga ISO-tal
Visst är det ofta skönt med korta slutartider eftersom det säkerställer skarpa bilder på rörliga motiv, men det finns en hake. Använder du höga ISO-tal så kommer nämligen din bild att bli mer brusig än om du håller dig på de lägre ISO-talen. Brus kallas också för ”gryn” eller ”korn” och är en kompromiss som sensorn måste göra för att kunna fånga bilden och exponera rätt med mindre ljus. Brusiga bilder anses oftast vara en nackdel, även om det givetvis finns situationer där det kan vara effektfullt.

För att illustrera brus har jag tagit en bild nedan och gjort en brusigare version av den. Bläddra mellan de två och jämför hur bilden förändras då den får ett ökat brus.

Brusfri bild

Brusfri bild

Bild med brus

Bild med brus

Digitalkameror och brus
En viktig egenskap hos en digitalkamera är sensorns förmåga att generera brusfria bilder på höga ISO-tal. Vissa kameror är mycket bra på detta och andra är katastrofala. Tyvärr är det många som enbart köper sin kamera efter vilket antal megapixlar den kan fånga vilket har lett till lite av ett megapixelrace hos tillverkarna (även om det har lugnat ner sig nu), men förmågan att skapa brusfria bilder på höga ISO-tal är minst lika viktigt.

Min personliga åsikt är dock att på filmens tid så fanns inte en lika negativ inställning till brus. Även om brus i bilder givetvis fortfarande kan vara effektfullt så ansågs det oftare än idag vara en positiv egenskap att en bild hade en viss kornstruktur. Bruset var även det man experimenterade mycket med genom hur man exponerade filmen samt i mörkrummet genom att framkalla med olika lösningar av kemikalier. Å andra sidan går det inte riktigt att jämföra det brus som genereras av en sensor med hur en film hanterade brus så kanske är diskussionen meningslös ändå? Det är givetvis upp till var och en att skapa bilder med den nivå av brus man själv tycker om.

Stativ och blixt
Ett sätt att undvika höga ISO-tal är givetvis att använda stativ eftersom du då kan använda hur långa slutartider du vill för att slippa skakningsoskärpa. Detta hjälper dig dock inte på rörliga motiv då du ju oftast behöver en kort slutartid. Blixt är ju också ett sätt att reducera dina slutartider i mörka miljöer eftersom du ju då kan öka och styra ljuset själv.

Kombinationer av ISO, bländarvärde och slutartider
Ok, så nu har vi full koll på exponering, då vet du att följande kombinationer ger exakt samma exponering:

ISO 100, f/8 och 1/250 = ISO 200, f/11 och 1/250
ISO 400, f/5,6 och 1/500 = ISO 800, f/5,6 och 1/1000
ISO 800, f/11 och 1/125 = ISO 200, f/8 och 1/1000

Komplicerat, jag vet, men faktum är att du inte behöver hålla reda på detta, kameran mäter allt ljus åt dig och berättar vilka kombinationer som ger dig en rätt exponerad bild i den situation du befinner dig i.

Att tänka på innan du fotograferar
ISO-talet är något som du normalt inte ändrar lika ofta som du gör med bländarvärdet och slutartiden. Innan du fotograferar, fundera på vilken ljussituation du kommer att befinna dig i, välj ett ISO-tal och utgå från det. Är det mörkt (exempelvis inomhus) så kan du kanske använda ISO 400 eller högre direkt och är det en ljus sommardag eller om du skall använda stativ eller blixt så räcker oftast ISO 100 mer än väl.

På en digitalkamera så kan du i alla fall ändra ISO-talet på varje bild om du vill, förr när man fotograferade med film var man tvungen att köra hela rullen på samma ISO-tal, var glad för att du slipper det! Tänk även på att det är bättre att komma hem med skarpa brusiga bilder än oskarpa (och misslyckade) bilder.

Nästa lektion
Nästa lektion skall jag snacka objektiv, jag hoppas du hänger med även då.

Länka gärna
Känner du någon som är intresserad av foto och som du tror skulle vilja gå denna kursen får du gärna länka till den på Facebook eller Twitter. Länken till alla delar i fotokursen hittar du här och länken till min sida på Facebook hittar du här.